El Consumo de proteínas animales en Barcelona entre las décadas de 1830 y 1930 : evolución y factores condicionantes / Roser Nicolau Nos, Josep Pujol Andreu
Nicolau i Nos, RoserEn:
Investigaciones de Historia Económica. Madrid. Vol. 01, núm. 3 (Octubre 2005), p. 101-134 : gràf.
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en castellà i anglès.
En aquest article es reconstrueix el consum de proteïnes animals a la ciutat de Barcelona entre les dècades de 1830 i 1930, centrant l'atenció en dues qüestions: (a) les circumstàncies que van propiciar la seva expansió; i (b) els diferents factors que van alterar la seva composició. Es discuteixen, així, les relacions de tals processos amb els canvis en la renda, les innovacions tecnològiques, els progressos científics i les condicions de vida a les ciutats, i es plantegen principalment dues conclusions. La primera és que les relacions entre ingressos i alimentació han variat en el temps per la incidència de les altres variables citades. La segona estreba que, per aquest mateix motiu, no es poden utilitzar conceptes com el de l'elasticitat de la demanda respecte de la renda per explicar l'evolució del consum.